dimarts, 6 d’abril del 2010

El Festimatge en marxa

El Festival de la imatge de Calella ha convertit la ciutat en una gran sala d’exposicions. Mostres fotogràfiques que configuren un dels grans atractius culturals del certamen i que es poden visitar de forma gratuïta des del dijous passat. A excepció de l’exposició sobre els refugis de la Guerra Civil que s’inaugurarà el pròxim 11 d’abril. El Festimatge 2010 va arrencar amb l’obertura de l’exposició de l’Ajuntament Vell i l’endemà divendres la mostra, amb 28 col·leccions fotogràfiques, habilitada a la Fàbrica Llobet-Guri.

La programació del Festimatge 2010 va arrencar dijous 1 d’abril amb la inauguració de les col.leccions fotogràfiques que es podran visitar, fins al 25 d’abril, a l’edifici de l’Ajuntament Vell de Calella.

Una de les principals és del fotògraf barceloní Eugeni Forcano, corresponent a la seva primera època artística, als anys 60. Un conjunt d’matges en blanc i negre en què ens apropa el perfil més real i humà de la gent del carrer.

També s’hi exposa el treball que el fotoperiodista de l’agència France Press, l’argentí Walter Astrada, va realitzar en motiu del cop d’estat del febrer de 2009 a Madagascar. Astrada era l’únic fotògraf estranger desplaçat al país africà i, a través de les imatges, relata els sagnants incidents que van marcar la revolta colpista. Per elles, va obtenir el prestigiós premi World Press Photo 2009. L’accés a l’exposició, en què s’hi recullen moltes d’altres instantànies, és lliure i gratuït.

Però no és imprescindible apropar-se a l’Ajuntament Vell per descobrir la selecció fotogràfica de Foto-Film. Hi ha exposicions en diverses sales i fins i tot establiments comercials i hotelers. Especialment significativa, pel seu format de grans dimensions, és la de la Fàbrica Llobet Guri. Més de 800 fotografies que refermen la dimensió internacional del Festival. Joaquim Sitjà, president de Foto-Film Calella ha indicat que “aquest any ens hem obert també a Europa, hi ha col.leccions d’Andorra, França i d’Itàlia, Argentina ja estava consolidada, però aquest any hem obert aquess tres paisos i intentarem que siguin ja uns fixos de cada any que ens puguin portar col.leccions d’autors d’aquests llocs".

Aquesta és la cinquena edició del Festimatge, amb una primera part de la programació dedicada a la fotografia, amb tallers, conferències i fins i tot una mostra popular. L'última setmana es reserva al cinema. Atapeïda, variada i interessant és la proposta de Foto-Film, amb l’objectiu de convertir-se, si no ho ha fet, en referent entre els aficionats de la imatge i sobre el que significa Calella com una ciutat amb potencial cultural. L’alcalde Josep Maria Juhé ha dit que “la ciutat viu amb l’energia, viu amb el batec, del Festival de la Imatge, i això és molt important perquè fa que s’hagi teixit una xarxa de complicitats... restaurants, hotels, botigues equipaments de tota mena, tot això fa que el festival bategui per tots els carrers, per tota la ciutat, i això fa que li dóni un ressò més important".

També veurem en el Festimatge l’empremta de Calella i els seus fotògrafs. Pere Ejby exposa la col.lecció “Genètica” i a la Fàbrica Llobet-Guri i Guillem Torné ho fa amb “Espais”. També hi trobarem la crònica fotogràfica col.lectiva del Challenge-Costa de Barcelona-Maresme del 2009 realitzada pels membres de Foto-Film.

Albert Arcas presenta dues col.leccions: “Il.luminacions escèniques” a l’Escola Pia i “Els ingredients de la dansa” a l’Hotel Volga. Josep Maria Arenaza mostrarà les fotografies de la sèrie “Personalities” a l’Hotel Bernat II. Les obres seleccionades al Trofeu Torretes i les finalistes en l’apartat social, membres de Foto-Film, s’exposaran al Casal l’Amistat.

«Programa Festimatge 2010»