dilluns, 15 de juny del 2009

Arriben els tradicionals sopars al carrer

Calella es troba immersa a la Festa Major de Sant Quirze i Santa Julita, la seva festa major petita. Aquesta nit de dilluns arriba una de les activitats més emblemàtiques i de més tradició: els sopars de carrer, que impulsen els veïns de diverses zones de la ciutat.

En total es faran 11 sopars distribuïts per carrers com ara d'Amadeu, Francesc Bartrina, Jovara, Sagnier, la Plaça de Catalunya o el que organitzen Gent de Barri de Pequín al carrer Colom, entre Barcelona i Sant Jaume. Des de Gent de Barri de Pequín, Jaume Torrent ha explicat que ja ho tenen tot preparat pel sopar d'aquesta nit. Segons Torrent, iniciatives com aquestes conviden a fer germanor ja que els veïns tenen l'oportunitat de retrobar-se, sopar i xerrar una estona.

Precisament al voltant de la celebració de la Festa Major Petita de Sant Quirze i Santa Julita, l’Ajuntament de Calella ha ideat un programa lúdic paral·lel que ha permès descobrir el passat renaixentista de la població. A través de Calella renaixentista s'han fet activitats que van començar a principis de setmana i que es van acabar ahir diumenge. S'han fet tallers de danses del renaixement o, fins i tot degustacions gastronòmiques. Com per exemple la que va oferir el grup “Pa Vi i Moltó” dissabte a la tarda. Degustació de xíndria que va fer passar la calor i la set de tots els que passejaven per la plaça de l’Ajuntament de Calella.

Un cop degustada aquesta fruita estiuenca es va celebrar un dels actes centrals d’aquesta programació lúdica renaixentista. L’escenificació de l’Aixecament de la Parròquia de Santa Maria i Sant Nicolau, construida entre els anys 1524 i 1529. Una representació organitzada pel grup teatral calellenc “Joventut Artística” i dirigida per Josep Torres, membre de l’entitat i regidor d’Urbanisme i Educació i Ciència de l’Ajuntament de Calella. L’obra es basa en el recull històric realitzat pel responsable del Museu Arxiu Municipal Josep Maria Codina i Bagué.

Jesús Rodríguez, l’arxiver municipal, va ser justament l’encarregat el dia anterior, divendres, de pronunciar una conferència sobre una de les famílies més importants de Calella. Una introducció històrica al passat renaixentista de la ciutat a través dels Roger, una nissaga de mercaders que van esdevenir batlles de Calella i gairebé uns “prínceps de l’època”.

L’arxiver municipal va mostrar les imatges d’un morter de pedra i dues litografies propietat de la família dels Roger. Aquests tres elements li van servir de fil conductor de la xerrada que va tenir lloc en un espai històric de Calella.

I durant tot el cap de setmana, en diverses ocasions han sortit al carrer els Trabucaires del Renaixement de l’Associació de Cultural de la Mare de Déu del Roser de Calella. Dissabte a la nit van fer una cercavila del foc i aquest diumenge al matí cercavila de gala en la que han fet ressonar els trabucs de punta a punta de Calella.